RECENZE: Neviditelný strážce - Dolores Redondo

Název: Neviditelný strážce
Originální název: El guardián invisible
Autor: Dolores Redondo
Nakladatelství: Panteon
Překlad: Marie Jungmannová
Počet stran: 404
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2013

Ohlasy: 
„Dolores Redondo je po Stiegu Larssonovi novým velkým zjevem žánru."
Peter Nadermann, producent filmů podle trilogie Milénium Stiega Larssona

„Má všechny předpoklady pro velký úspěch!"
L’Humanité

„Basajaun, druhá hlavní postava románu, je tím záhadným elementem a originální "duší" knihy: člověk proti brutalitě zločinu, dávné legendy proti moderním vyšetřovacím metodám, rodinná traumata proti temné víře."
L’Express

„V Elizondu se osten strachu utrhl ze řetězu v jednom z nejočekávanějších románů tohoto roku, na který koupila práva už víc jak polovina Evropy."
ABC

*****

Inspektorka Amaia Salazarová je přivolána k vraždě mladé dívky Ainhoy. Vrah svou práci odvedl velmi precizně, nezanechal za sebou žádné stopy. Přesto inspektorka brzy nalezne shodu s případem, který je měsíc starý. Vypadá to, že u městečka Elizondo řádí sériový rituální vrah. Amaia je postavena do čela vyšetřování, a tak se vrací do svého rodného města, ve kterém však neprožila jen příjemné chvíle. Když se tedy vydá po stopách nemilosrdného zločince, potýká se i s osobními problémy a s komplikovanými vztahy v rodině. 

Je možné, že by inspektorka Amaia byla tou nejpovolanější, která má daný případ vyšetřovat? Co když může některé souvislosti odhalit jedině ona? Vraždy se navíc odehrávají v lesích poblíž řeky Baztán, což je velmi magické místo, kde se nemusí potloukat pouze lidé...

Detektivní román Neviditelný strážce se točí kolem vyšetřování případu, který není nijak složitě zamotaný, pouze chybí pár indícií, které by inspektorku s jejím týmem, ale také čtenáře, dovedly k rozuzlení. Až do samotného konce tedy nikdo netuší, kdo je vlastně vrah, i když jeho profil už Amaia podrobně zpracovala a jsou i jasné důvody, proč se tak onen neznámý chová. 

Možná ještě zajímavější je ale psychologická strana románu, protože ta je detailně propracovaná a čtenáři si tak všechna traumata, stres, strach a zoufalství prožijí společně s Amaiou. Ta je sice v práci nesmlouvavá a racionální osobnost, v soukromí si už ale tuto masku mnohdy nedokáže udržet a nechává se unést jak minulostí, tak přítomností. 

Celá kniha je psána velmi příjemným stylem a navíc tak, aby čtení rychle ubíhalo. Toho autorka dosáhla hlavně pomocí mnoha dialogů či vsuvkami v podobě náhledu do minulosti a snů hlavní hrdinky. Pokud už narazíte na nějaké delší popisy, jedná se o velmi důležité informace ať už k případu, či k příběhu Amaii, takže se je budete chtít všechny dozvědět. Občas je navíc celý děj obohacen příměsí magie a záhad, což vás přivede na úplně jiné myšlenky, než které se vám honí hlavou když se zrovna snažíte přijít na to, kdo je vrah. 

Velmi přesné je vykreslení postav, které ve vás budou vyvolávat rozmanité ale silné emoce. Dané charaktery také perfektně zapadají jak do případu, tak do životního příběhu inspektorky Salazarové. Všechny navíc působí reálně, a tak čtenář také dostane příležitost uvědomit si, jakých hrůz či podlostí jsou lidé schopni. 

*****

Knihu Neviditelný strážce bych doporučila všem milovníkům detektivek, protože autorka dokázala relativně jednoduchý případ natolik zamaskovat, že by i sám Sherlock Holmes do poslední chvíle nevěděl, kdo je onen sériový vrah. Pokud si ale chcete odpočinout od chladných severských příběhů, bude se vám líbit i zasazení děje do magických pyrenejských lesů v Baskicku. Co víc, psychologická linka je natolik silná, že pro některé čtenáře může hrát při čtení knihy prim. Ženy si také přijdou na své, protože autorka Dolores Redondo se věnuje i emocionální stránce, která dává jasně znát, že tuhle detektivku psala žena.

*****

,,Inspektorko Salazarová, říkala jste, že pocházíte z Elizonda, je to tak?"
,,Ano, pane komisaři, žije tam celá moje rodina."
,,Myslím, že znalost oblasti a některé aspekty případu společně se vzděláním a zkušenostmi vás činí způsobilou vést vyšetřování. Kromě toho nám teď může být velmi užitečná vaše stáž v FBI v Quantiku. Vypadá to, že tu máme sériového vraha, a tam jste pracovala do hloubky s nejlepšími odborníky na tomto poli... Metody, profily, psychologické studie, policejní záznamy... Prostě, povedete ten případ a dostane se vám veškeré podpory, kterou budete potřebovat, jak tady, tak v Elizondu."
Komisař je kývnutím pozdravil a vyšel ze sálu.
,,Gratuluju šéfová," ozval se Jonan, podíval jí ruku a pořád se usmíval.
,,Hodně štěstí, paní inspektorko," přidal se San Martín.
Amaie neunikl znechucený úšklebek, s nímž ji tiše pozoroval Montes, zatímco se k ní ostatní policisté hrnuli a blahopřáli jí. Vyhýbala se poplácávání po zádech, jak jen mohla.

*****

Vlastní hodnocení:
Tuhle knihu nemůžu ohodnotit jinak než deseti body z deseti. Zajímavý případ mne nutil neustále přemítat, kdo by mohl být vrah. Životní příběh inspektorky Amaii se může zdát nenápadný, ale je velmi silný a člověka nenechá chladným. Velmi se mi také líbily malé a pouze okrajové epizody v ději, které ale působily velmi reálně. Tyto situace ze života byly navíc popisovány  jemně, a z celé knihy tak byla cítit přítomnost ženy, autorky. Styl psaní Dolores Redondo v kombinaci s psychologickou a kriminální zápletkou mne opravdu vtáhl do čtení a já můžu knihu všem vřele doporučit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Panteon.
Knihu naleznete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to RECENZE: Neviditelný strážce - Dolores Redondo

  1. Přemýšlím o této knize už dlouhou dobu a asi si ji koupím, nebo půjčím :) vypadá opravdu hezky :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.